Intrucat problema curentilor de mod comun este una dintre principala cauza care afecteaza sistemul de receptie/transmisie, personal, eu folosesc toruri cu material 4W620 de la Wurth.
Datele de catalog nu spun prea multe despre eficienta acestui material. In consecinta, am efectuat cateva masuratori si am sa afisez caracteristice acestui material. Pentru masuratori am folosit VNWA3E prin metoda de masurare cu 3 porturi.
Pentru inceput am sa extrag caracteristicile feritei
74270191 .
Aici este prezentata atenuarea pentru curentii de mod comun a unui balun 1:1 cu 14 spire RG188. Dupa cum se vede, se incadreaza perfect pentru cerintele noastre (minim aceptat este -20dB).
Din aceasta imagine, remarcam atenuarea de insertie si SWR-ul. Dupa cum se vede, la 50Mhz avem atenuarea maxima de 0.29db si un SWR de 1.28. Acest SWR se datoareaza capacitatilor parazite de la conexiunile pe placa de test.
Faza semnalului, este un criteriu care trebuie sa primeasca mai multa atentie. Dupa cum se vede in masuratori, pe ultima coloana, diferenta fata de 180 Grade este foarte mica. Avem la 1.8Mhz o diferenta de 1.09 grade si la 50Mhz avem 2,64 Grade.
Urmatoarea masuratore este pentru
74270097 . Acesta este un tor de dimensiunile lui FT240-XX si poate fii folosit pana la 800W cu rapoarte de 1: pana la 1:9.
Pentru a obtine impedanta de 50 de ohm am bobinat 2x 12 spire cu AWG18, CuAg cu izolatie de teflon.
Atenuarea curentului de mod comun este mai mica decat la modelul 74270191 dar este mai mult deact suficienta.
SWR-ul si atenuarea de insertie sun un pic mai mari in zona 30-50Mnz, dar asta se datoreaza bobinajului care nu este realizat prea simetric! Am avut la masuratori un balun construit de YO7LAT, Nicu. Arata perfect pana in 60Mhz!...dar cum am spus, depinde cat de ingrijit bobinam pe tor.
Dupa cum se vede, avem un defazaj maxim de 2.94 Grade. Dar acesta se datoreaza distantelor inegale intre spire.
FT240-31.....nu cred ca este cineva care nu a auzit sau nu stie de acest tor. Acum sa vedem daca caracteristicile sunt pe masura reclamei!. Pentr asta am masurat un balun cu 2x14 spire in paralel.
In graficul de jos se vede atenuarea curentului de mod comun masurat prin metoda cu 3 porturi.
SWR-ul si atenuarea de insertie le-am marcat pe grafic. Si in acest caz, realizarea bobinajului are o influenta peste 10Mhz. Dar tot odata si propritatile materialului au o influenta. Poate pe viitor voi face o masuratore si cu bobinaj cu cablu coaxial.
Diferenta de faza cea mai mare este 4.6 Grade in 1.8Mhz.
********************************************************************************************************************
Urmatoarele masuratori se refera la comparatia atenuarii curentilor de mod comun intre diverse balunuri UNUN.
Pentru a intelege diferenta de masurare cu 2 si 3 porturi, am sa fac o masuratoare pe un tor FT240-77 bobinat cu 12 spire RG188. Acesta fiind recomnadat pentru reducerea curentiulor de mod comun intre 1Mhz si 10Mhz (informatie preluata de net).
Intrucat balunul UNUN este un un dispozitiv de adaptare de la simetric la asimetric, masuratoarea trebuie realizata cu 3 porturi. Daca folosim balunul pentru reducerea curentului de mod comun cu conectarea iesirii si intrarii la un sistem asimetric, atunci masurarea cu doua porturi este suficienta.
In imaginea de jos observam diferentele dintre cele doua masuratori inclusiv schemele de masurare. Observam ca avem o diferenta de cca. 8-9db.
Acum , dupa ce am vazut ce inseamna diferenta de masurare intre 2 si 3 porturi, am sa fac o comparatie intre FT240-31 si
74270097 de la Wuerth.
Pentru comparatie voi folosi numai masuratorile atenuarii de mod comun.
FT240-31 este bobinat cu 14 spire CuAg (2x14 spire) iar torul de la Wuerth este bobinat cu 12 spire RG188.
Dupa cum reiese din masuratori cele doua toruri sunt apropiate ca si atenuare a curentilor de mod comun. Diferenta de 2 spire nu aduce mari modificari, daca ne gandim la asta!
Intrucat am subliniat cuvantul "suficient" in masuratoarea cu doua porturi, urmatoarea masuratoare va consta in simularea atenuarilor masurate cu 2 si 3 porturi. Aceasta .....va urma.....